Siirry pääsisältöön

Elsa Andersonin konditoriassa

Samalla reissulla kun kävimme poikaystäväni kanssa Skultunassa, poikkesimme myös kahville kuuluisaan Elsa Andersonin konditoriaan. Konditoria on perustettu vuonna 1916 ja se sijaitsee Norbergissa, Västmanlandissa. Rakennus, johon konditoria perustettiin, oli aiemmin toiminut majatalona. Nykyinen rakennus ei kuitenkaan ole alkuperäinen. Alkuperäinen rakennus tuhoutui tuhopoltossa vuonna 2015, mutta vuonna 2017 se rakennettiin uudelleen. Elsa Andersonin konditorialle on myönnetty Gastronomian akatemian tutkintotodistus.

Kuka tämä konditorian perustanut Elsa Anderson sitten oli? Elsa Anderson syntyi vuonna 1884 Hagebyhöganissa. Elsa työskenteli nuorena sukulaistensa leipomossa Örebrossa ja matkalla Norbergiin vanhempiensa kanssa hän tapasi tulevan aviomiehensä, kauppias Erik Bergvallin. Elsa muutti sittemmin Erikin perässä Norbergiin ja päätti perustaa sinne konditorian, jonka hän nimesi tyttönimellään. 1800-luvun alkupuolelta lähtien kakkujen, piirakoiden ja leivonnaisten valmistus ja markkinointi oli hyvin toimeentulevien naisten sallittua toimintaa ja tämä innoitti Elsaa perustamaan oman konditoriansa. Lähellä sijaitsevien kaivosten vuoksi Norberg oli tuolloin vilkas kaupunki. Konditorian toiminta lähti hyvin käyntiin. Elsa kuitenkin kuoli vuonna 1937 ja tuolloin hänen poikansa Robert vaimonsa kanssa jatkoivat konditorian toimintaa. He halusivat säilyttää konditorian ennallaan vaikka varsinkin 50- ja 60-luvulla oli vallalla trendi purkaa kaikki vanha ja rakentaa uutta ja laatikkomaista. Konditorialla meni hyvin vuoteen 1980 asti, jolloin kaivoksia lakkautettiin ja Norbergin sairaala siirrettiin Fagerstaan. Liiketoiminta jatkui kuitenkin vähentyneestä asiakasmäärästä huolimatta.



Nykyään Elsa Andersonin konditoria on hyvin suosittu. Kahvilassa on viisi erilaista huonetta, joissa voi nauttia konditorian antimista. Huoneet on sisustettu kauniisti ja vanhanaikaisesti. Nykyisistä konditorian tuotteista osa valmistetaan edelleen Elsan omilla resepteillä. Konditorian suosituin ja tunnetuin herkku on Tangotorttu ( Tangotårta), jonka reseptin Elsa loi vuonna 1920, jolloin tango teki läpimurtonsa Ruotsissa. Tangotortun reseptin löytää konditorian nettisivuilta www.elsaandersonskonditori.se (ei yhteistyö). Konditorialle on myös tärkeää toimia kestävän kehityksen mukaisesti ja heidän nettisivuiltaan löytyy myös runsaasti tietoa asiaan liittyen. Mielestäni on hienoa, että tänäkin päivänä Elsa Andersonin konditoriassa yhdistyvät perinteet, periaatteet sekä upeat ja herkulliset leivonnaiset. Kannattaa siis poiketa tässä idyllisessä konditoriassa tai vaikka leipoa itse kotona tangotorttua jos et pääse sitä paikan päälle maistelemaan.

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todeta, e

Magneettikuvauksia ja masentava puhelu

  Olen aiemminkin kirjoittanut teille kipeästä jalastani mm. seuraavissa postauksissa: Kipeän jalan kuulumiset Huonoja uutisia   ja  Sairaslomalla . Aikaa on siis kulunut reilut vuosi ja neljä kuukautta siitä kun satutin jalkani eikä se ole vieläkään kunnossa. En kerro tässä nyt koko tarinaa uudestaan vaan voit käydä lukemassa nuo aiemmat postaukset, niin saat kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mikä jalkaani vaivaa.   Jalkakipu on siis edelleen jatkunut päivittäin. Pari viikkoa sitten olin sekä jalan, että selän magneettikuvauksessa. Täytyy sanoa, että se oli minulle neljäs kerta magneettikuvauksessa ja myös kamalin. Valitettavasti hoitajat olivat todella tympeitä ja siitä hämmästyneenä unohdin kysyä heiltä muutamia tärkeitä asioita. Lisäksi minulla on todella paha ahtaanpaikankammo, joten voit vain kuvitella miltä tuntui joutua putkeen (jossa magneettikuvat otetaan) pää edellä. Ensin kuvattiin siis selkäni. Kärsin myös kuivasilmäisyydestä enkä älynnyt, että putkessa on voimakas ilma

Kirpparilöytöjä

Rakastan historiaa kaikenlaisia vanhoja tavaroita ja astioita. Tykkään siksi käydä kirpputoreilla. Taannoisella kirpparireissulla tein kolme mahtavaa löytöä, joista ajattelin kertoa sinulle ihana lukijani. Kaksi löydöistäni on Humppilan lasin astioita ja kolmas hieman erilaisempi ”astia”. Löysin ja ostin kirpputorilta kaksi Humppilan lasin Kasvimaalla-sarjan astiaa. Toinen on Kasvimaalla sarjan maljakko. Maljakko on todella paksua lasia ja painaa siksi todella paljon. Maljakko on Pertti Santalahden Humppilan lasille suunnittelema ja sen mitat ovat korkeus 19cm ja leveys 24cm. Maljakko on todella hyväkuntoinen ja ostin sen lähes pilkkahinnalla. Toinen kirpputorilöytöni oli niin ikään Humppilan lasin kasvimaalla-sarjaa oleva kulho. Kulho on on myös Pertti Santalahden suunnittelema kuten maljakkokin. Kulhon korkeus on 12cm ja leveys 37cm. Humppilan lasi valmisti Kasvimaalla-sarjaa vuosina 1978-1985. Sarjaan kuuluu hankkimani maljakon ja kulhon lisäksi myös monia muita astioita sekä