Rakastan historiaa ja olen monissa kirjoissa ja tv-sarjoissa törmännyt termiin rintasokeri. En jostain syystä en ole kuitenkaan jaksanut selvittää, että mitä se rintasokeri oikein on? Törmäsin kuitenkin taannoin Lottamuseossa rintasokeriin ja ostin sitä itselleni. Niinpä tuli myös vihdoin aika ottaa selvää, että mistä siis on kyse. Tiedätkö sinä ihana lukijani, mitä rintasokeri on? Jos et, niin jatkappa lukemista.
Lyhykäisyydessään rintasokeri on vain historiallinen nimitys eräälle sokerilaadulle, jotta syötiin makeisena ja käytettiin lääkkeenä. Kyseinen sokerilaatu on siis kandisokeri. Rintasokeriksi on kuitenkin kutsuttu vain ohrakeitteellä terästettyä kandisokeria. Rintasokeri näyttää mielestäni hieman Himalajan vuorisuolalta, sillä sokerikiteet ovat vaaleanpunertavia. Rintasokeria on ollut Euroopassa saatavilla jo 900-luvusta lähtien.
Nimitys
rintasokeri juontaa juurensa siitä, että sitä käytettiin nimenomaan yskän,
kurkkukivun sekä rintakivun hoitoon. Rintasokerin parantava voima tuli
todennäköisesti valmistuksessa käytetystä ohrakeitteestä, ei niinkään sokerista
itsestään. En tosin tiedä kuinka suuren avun kukin rintasokerista sai? Ehkä apu
piilikin siinä, että tuli parempi mieli, kun imeskeli makeaa =D. Tiesitkö
muuten, että ennen muinoin makeiset
luokiteltiin lääkinnällisiksi tuotteisiksi, joita myytiin apteekeissa. Nykyisin
myytävä rintasokeri on pelkkää kandisokeria ilma ohrakeitettä eikä sitä enää myydä
apteekeissa. Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluaisit maistaa rintasokeria, niin
sitä pystyy tilaamaan lottamuseon puodista, johon pääset tästä linkistä Lottakanttiinin rintasokeri
. Makoisia hetkiä sinulle ihana lukijani.
Kommentit
Lähetä kommentti