Siirry pääsisältöön

Aleksis Kiven kuolinmökissä

 

Kaikki varmasti tietävät, että Aleksis Kivi oli kansalliskirjailijamme, joka kirjoitti Seitsemän veljestä. Jotkut ehkä jopa muistavat, että hän syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä. Itse en puolestaan olisi muistanut, missä hän kuoli, ainakaan tarkasti. Muistatko sinä ihana lukijani sen? Ilokseni pääsin taannoin vierailemaan Aleksis Kiven kuolinmökissä. Nyt siis tiedän missä hän kuoli ja pääsin näkemään millainen hänen viimeinen kotinsa oli.


Aleksis Kiven kuolinmökki sijaitsee Tuusulassa, Syvälahdessa. Kyseinen kuolinmökki toimii nykyään Tuusulan historiallisena kotimuseona, mutta sen omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Aleksis Kiven muiston lisäksi kuolinmökki kertoo meille 1800-luvun lopun vähävaraisten elinoloista. Mökki on todella pieni ja siinä on vain kaksi huonetta, tupa ja kamari. Mökin sisustus on hyvin vaatimaton. Aleksis Kiven jäämistöä mökissä on vain hänen ylioppilaslakkinsa sekä kävelykeppinsä. Kuolinmökki on maalaamaton hirsimökki, joka on vuorattu laudoilla.

Miten Aleksis Kivi sitten päätyi kuolemaan kyseiseen mökkiin? Aleksis Kivi kärsi viimeisinä elinvuosinaan mm. skitsofreniasta ja migreenistä sekä myöskin alkoholismista. Kivi joutuikin sitten vuonna 1871 Lapinlahden mielisairaalaan. Hän ei kuitenkaan ollut mielisairaalassa kuin noin vuoden. Lapinlahdelta Aleksis Kivi muutti sitten veljensä Albert Stenvallin luo juurin tähän kyseiseen mökkiin, josta tuli hänen kuolinmökkinsä. Albert toimi räätälinä, mutta sai myös veljensä hoitamisesta palkkana Nurmijärven kunnalta neljä tynnyrillistä ruista. Aleksis Kivi itse oli täysin varaton ja hänen hoitonsa mielisairaalassa oli maksanut J.V. Snellman.


Aleksis Kivi ehti elää veljensä luona vain vajaan vuoden. Hän kuoli uuden vuoden aattona 1872 vain 38-vuoden iässä. Tarkkaa kuolinsyytä ei tiedetä, mutta syyksi on arveltu mm. borrrelioosia. Kerrotaan myös, että Kivi lausui juuri ennen kuolemaansa mökissä kuuluisat sanat ”minä elän!”. Aleksis Kivi haudattiin Tuusulan kirkon hautausmaalle.

Lisätietoja Aleksis Kiven kuolinmökistä ja siitä milloin siellä voi vierailla löydät Tuusulan kunnan sivuilta, joihin pääset tästä linkistä Tuusula  . Kuolinmökin pihapiiristä löydät myös pienen saunan, joka ei kylläkään kuulemma ole Kiven aikainen, mutta mielenkiintoinen nähtävyys silti.



















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todet...

Kansanparantajalla

  Kuten edellisessä postauksessani mainitsin, niin menin viime perjantaina ensimmäistä kertaa elämässäni kansanparantajalle. Koska olen potenut jalkaani jo melkein 2,5 vuotta, niin ajattelin, että kokeillaan nyt tuotakin. Tuntuu, että olen valmis melkein mihin vain, jotta saisin jalkani ennalleen. Muistin kuulleeni entiseltä työkaveriltani, että Ihodessa, Pyhärannassa on hyvä kansanparantaja. Niinpä siis varasin ajan hänen vastaanotolleen. Täytyy tunnustaa, että minua jännitti ihan hirmuisesti, kun menin kansanparantajalle. Olin varannut itselleni tunnin ajan, joka piti sisällään kansanparantajan jäsenkorjausta sekä käsillä parantamista. En oikein tiennyt sen tarkemmin, että mitä siis oli luvassa. Kansanparantajan kanssa samoissa tiloissa toimii myös ekokosmetologi. Heidän yhteinen odotustilansa/myymälänsä oli mielenkiintoinen. Värejä ja kuoseja ei oltu säästelty, joten silmille riitti tutkailtavaa. Huomasin kuitenkin heti, että vaikka tilassa oli paljon tavaraa, niin se oli tode...

Kipeän jalan kuulumiset osa 6

  Olen jo monen monituista kertaa kirjoittanut teille kipeästä jalastani. Ajattelin, että päivittelen sen tilannetta taas teille. Valitettavasti edelleenkään ei ole tapahtunut muutosta parempaan. Päinvastoin jalkani on ollut koko tämän vuoden huonommassa kunnossa kuin ennen Kävin alkuvuodesta jälleen TYKS:n kipupolilla. Ikävä kyllä lääkäri ei tuntunut millään ymmärtävän, että kipeässä jalassani luu on se, joka särkee. Jostain syystä lääkäri oli vakaasti sitä mieltä, että kipu on ihossa/lihaksissa. Lopulta hän antoi minulle puuduttavaa voidetta kotiin, En tosin päässyt ymmärrykseen siitä, että mikä sen pointti oli, sillä voiteen vaikutusaika oli vain n. vartin. Lääkäri määräsi minulle myös kapsaisiini hoidon maaliskuulle.   Kapsaisiini hoidossa kipukohtaan laitetaan todella vahvaa chiliä (kapsaisiinia). Kapsaisiini lamaannuttaa kipukohdasta hermopäätteet noin 2-3 kuukauden ajaksi, jolloin kipuaistimus ei kulkeudu aivoihin. Kapsaisiini on niin voimakasta, että kun sitä laite...