Kaikki varmasti tietävät, että Aleksis Kivi oli kansalliskirjailijamme, joka kirjoitti Seitsemän veljestä. Jotkut ehkä jopa muistavat, että hän syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä. Itse en puolestaan olisi muistanut, missä hän kuoli, ainakaan tarkasti. Muistatko sinä ihana lukijani sen? Ilokseni pääsin taannoin vierailemaan Aleksis Kiven kuolinmökissä. Nyt siis tiedän missä hän kuoli ja pääsin näkemään millainen hänen viimeinen kotinsa oli.
Aleksis Kiven kuolinmökki sijaitsee Tuusulassa, Syvälahdessa. Kyseinen kuolinmökki toimii nykyään Tuusulan historiallisena kotimuseona, mutta sen omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Aleksis Kiven muiston lisäksi kuolinmökki kertoo meille 1800-luvun lopun vähävaraisten elinoloista. Mökki on todella pieni ja siinä on vain kaksi huonetta, tupa ja kamari. Mökin sisustus on hyvin vaatimaton. Aleksis Kiven jäämistöä mökissä on vain hänen ylioppilaslakkinsa sekä kävelykeppinsä. Kuolinmökki on maalaamaton hirsimökki, joka on vuorattu laudoilla.
Miten Aleksis Kivi sitten päätyi kuolemaan kyseiseen mökkiin? Aleksis Kivi kärsi viimeisinä elinvuosinaan mm. skitsofreniasta ja migreenistä sekä myöskin alkoholismista. Kivi joutuikin sitten vuonna 1871 Lapinlahden mielisairaalaan. Hän ei kuitenkaan ollut mielisairaalassa kuin noin vuoden. Lapinlahdelta Aleksis Kivi muutti sitten veljensä Albert Stenvallin luo juurin tähän kyseiseen mökkiin, josta tuli hänen kuolinmökkinsä. Albert toimi räätälinä, mutta sai myös veljensä hoitamisesta palkkana Nurmijärven kunnalta neljä tynnyrillistä ruista. Aleksis Kivi itse oli täysin varaton ja hänen hoitonsa mielisairaalassa oli maksanut J.V. Snellman.
Aleksis Kivi ehti elää veljensä luona vain vajaan vuoden. Hän kuoli uuden vuoden aattona 1872 vain 38-vuoden iässä. Tarkkaa kuolinsyytä ei tiedetä, mutta syyksi on arveltu mm. borrrelioosia. Kerrotaan myös, että Kivi lausui juuri ennen kuolemaansa mökissä kuuluisat sanat ”minä elän!”. Aleksis Kivi haudattiin Tuusulan kirkon hautausmaalle.
Lisätietoja
Aleksis Kiven kuolinmökistä ja siitä milloin siellä voi vierailla löydät
Tuusulan kunnan sivuilta, joihin pääset tästä linkistä Tuusula . Kuolinmökin pihapiiristä löydät myös pienen
saunan, joka ei kylläkään kuulemma ole Kiven aikainen, mutta mielenkiintoinen
nähtävyys silti.
Kommentit
Lähetä kommentti