Siirry pääsisältöön

Aleksis Kiven kuolinmökissä

 

Kaikki varmasti tietävät, että Aleksis Kivi oli kansalliskirjailijamme, joka kirjoitti Seitsemän veljestä. Jotkut ehkä jopa muistavat, että hän syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä. Itse en puolestaan olisi muistanut, missä hän kuoli, ainakaan tarkasti. Muistatko sinä ihana lukijani sen? Ilokseni pääsin taannoin vierailemaan Aleksis Kiven kuolinmökissä. Nyt siis tiedän missä hän kuoli ja pääsin näkemään millainen hänen viimeinen kotinsa oli.


Aleksis Kiven kuolinmökki sijaitsee Tuusulassa, Syvälahdessa. Kyseinen kuolinmökki toimii nykyään Tuusulan historiallisena kotimuseona, mutta sen omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Aleksis Kiven muiston lisäksi kuolinmökki kertoo meille 1800-luvun lopun vähävaraisten elinoloista. Mökki on todella pieni ja siinä on vain kaksi huonetta, tupa ja kamari. Mökin sisustus on hyvin vaatimaton. Aleksis Kiven jäämistöä mökissä on vain hänen ylioppilaslakkinsa sekä kävelykeppinsä. Kuolinmökki on maalaamaton hirsimökki, joka on vuorattu laudoilla.

Miten Aleksis Kivi sitten päätyi kuolemaan kyseiseen mökkiin? Aleksis Kivi kärsi viimeisinä elinvuosinaan mm. skitsofreniasta ja migreenistä sekä myöskin alkoholismista. Kivi joutuikin sitten vuonna 1871 Lapinlahden mielisairaalaan. Hän ei kuitenkaan ollut mielisairaalassa kuin noin vuoden. Lapinlahdelta Aleksis Kivi muutti sitten veljensä Albert Stenvallin luo juurin tähän kyseiseen mökkiin, josta tuli hänen kuolinmökkinsä. Albert toimi räätälinä, mutta sai myös veljensä hoitamisesta palkkana Nurmijärven kunnalta neljä tynnyrillistä ruista. Aleksis Kivi itse oli täysin varaton ja hänen hoitonsa mielisairaalassa oli maksanut J.V. Snellman.


Aleksis Kivi ehti elää veljensä luona vain vajaan vuoden. Hän kuoli uuden vuoden aattona 1872 vain 38-vuoden iässä. Tarkkaa kuolinsyytä ei tiedetä, mutta syyksi on arveltu mm. borrrelioosia. Kerrotaan myös, että Kivi lausui juuri ennen kuolemaansa mökissä kuuluisat sanat ”minä elän!”. Aleksis Kivi haudattiin Tuusulan kirkon hautausmaalle.

Lisätietoja Aleksis Kiven kuolinmökistä ja siitä milloin siellä voi vierailla löydät Tuusulan kunnan sivuilta, joihin pääset tästä linkistä Tuusula  . Kuolinmökin pihapiiristä löydät myös pienen saunan, joka ei kylläkään kuulemma ole Kiven aikainen, mutta mielenkiintoinen nähtävyys silti.



















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todeta, e

Magneettikuvauksia ja masentava puhelu

  Olen aiemminkin kirjoittanut teille kipeästä jalastani mm. seuraavissa postauksissa: Kipeän jalan kuulumiset Huonoja uutisia   ja  Sairaslomalla . Aikaa on siis kulunut reilut vuosi ja neljä kuukautta siitä kun satutin jalkani eikä se ole vieläkään kunnossa. En kerro tässä nyt koko tarinaa uudestaan vaan voit käydä lukemassa nuo aiemmat postaukset, niin saat kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mikä jalkaani vaivaa.   Jalkakipu on siis edelleen jatkunut päivittäin. Pari viikkoa sitten olin sekä jalan, että selän magneettikuvauksessa. Täytyy sanoa, että se oli minulle neljäs kerta magneettikuvauksessa ja myös kamalin. Valitettavasti hoitajat olivat todella tympeitä ja siitä hämmästyneenä unohdin kysyä heiltä muutamia tärkeitä asioita. Lisäksi minulla on todella paha ahtaanpaikankammo, joten voit vain kuvitella miltä tuntui joutua putkeen (jossa magneettikuvat otetaan) pää edellä. Ensin kuvattiin siis selkäni. Kärsin myös kuivasilmäisyydestä enkä älynnyt, että putkessa on voimakas ilma

Kirpparilöytöjä

Rakastan historiaa kaikenlaisia vanhoja tavaroita ja astioita. Tykkään siksi käydä kirpputoreilla. Taannoisella kirpparireissulla tein kolme mahtavaa löytöä, joista ajattelin kertoa sinulle ihana lukijani. Kaksi löydöistäni on Humppilan lasin astioita ja kolmas hieman erilaisempi ”astia”. Löysin ja ostin kirpputorilta kaksi Humppilan lasin Kasvimaalla-sarjan astiaa. Toinen on Kasvimaalla sarjan maljakko. Maljakko on todella paksua lasia ja painaa siksi todella paljon. Maljakko on Pertti Santalahden Humppilan lasille suunnittelema ja sen mitat ovat korkeus 19cm ja leveys 24cm. Maljakko on todella hyväkuntoinen ja ostin sen lähes pilkkahinnalla. Toinen kirpputorilöytöni oli niin ikään Humppilan lasin kasvimaalla-sarjaa oleva kulho. Kulho on on myös Pertti Santalahden suunnittelema kuten maljakkokin. Kulhon korkeus on 12cm ja leveys 37cm. Humppilan lasi valmisti Kasvimaalla-sarjaa vuosina 1978-1985. Sarjaan kuuluu hankkimani maljakon ja kulhon lisäksi myös monia muita astioita sekä