Siirry pääsisältöön

Paimion parantolassa

Olen jo pitkään halunnut päästä käymään Paimion parantolassa, mutta jostain syystä siellä ei ole tullut käytyä. Pari viikkoa sitten kuitenkin vihdoin pääsin käymään siellä. Paimion parantola erityinen paikka minulle siitä syystä, että isovanhempani ovat aikanaan tavanneet siellä.

 


Pääsin Paimion parantolassa opastetulle kierrokselle, joka oli aivan loistava. Oppaamme oli vasta kolmatta päivää töissä, mutta hän muisti kaikki yksityiskohdatkin aivan ilmiömäisesti. Opas kertoi meille parantolan arkkitehtuurista sekä toiminnasta. Paimion parantola rakennettiin siis tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 ja se sijaitsee nimensä mukaisesti Paimiossa. Parantolan on suunnitellut Aino ja Alvar Aalto. Aallot suunnittelivat parantolan niin, että rakennus itsessään toimisi myös parantavana elementtinä ns. ”mediciniseksi instrumentiksi”. Rakennuksen suunnittelussa mm. hygienia on otettu keskeisesti huomioon.

 


Paimion parantola on rakennettu kauniin luonnon keskelle. Ympäröivän luonnon ja puhtaan ilman ajateltiin tekevän potilaille hyvää. Päivittäinen ulkoiluhetki seitsemännen kerroksen yli 100 metrin mittaisella parvekkeella lepotuoleissa oli kaikille potilaille pakollinen. En tosin itsekään laittaisi pahakseni lekottelua upean maiseman edessä parvekkeella päivittäin. Tuberkuloosipotilaat asuivat parantolassa yhden tai kahden hengen huoneissa. Ne oli suunniteltu myös tarkkaan harkiten ja sisälsivät mm. sylkylaarin, josta syljet menivät erilliseen viemäristöön, jotta tauti ei leviäisi vesitse. Parantolan toimiessa työntekijät asuivat parantolan tiloissa ja pihapiirissä olevissa kaksikerroksisissa rivitaloissa.

 


Paimion parantola hoidettiin tuberkuloosipotilaita 1960-luvulle saakka, jonka jälkeen tiloissa aloitti toimintansa Paimion sairaala. Vuonna 2015 sairaalatoiminta lopetettiin parantolan tiloissa. Mannerheimin lastensuojeluliitto vuokrasi puolet tiloista vuonna 2014 ja käytti tiloja vuoteen 2017. Vuonna 2018 Paimion sairaala (Paimion parantola) laitettiin myyntiin. Varteenotettavia tarjouksia ei kuitenkaan tullut ja lopulta perustettiin Paimion parantola-säätiö vuonna 2020.

 

Nykyään parantolan tiloissa järjestetään opastettuja kierroksia. Siellä voi yöpyä, katsoa näyttelyitä, käydä syömässä ravintola Toivossa ja perehtyä parantolan arkkitehtuuriin. Paimion parantolassa järjestetään myös erilaisia tilaisuuksia kuten esim. kesäjuhlat 17.-18.6. 


Tämä postaus oli vain minimaalinen pintaraapaisu Paimion parantolasta. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan parantolassa ja perehtymään sen historiaan ja arkkitehtuuriin.


Muistathan seurata myös blogini instagramtiliä @susannanelamaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todet...

Kansanparantajalla

  Kuten edellisessä postauksessani mainitsin, niin menin viime perjantaina ensimmäistä kertaa elämässäni kansanparantajalle. Koska olen potenut jalkaani jo melkein 2,5 vuotta, niin ajattelin, että kokeillaan nyt tuotakin. Tuntuu, että olen valmis melkein mihin vain, jotta saisin jalkani ennalleen. Muistin kuulleeni entiseltä työkaveriltani, että Ihodessa, Pyhärannassa on hyvä kansanparantaja. Niinpä siis varasin ajan hänen vastaanotolleen. Täytyy tunnustaa, että minua jännitti ihan hirmuisesti, kun menin kansanparantajalle. Olin varannut itselleni tunnin ajan, joka piti sisällään kansanparantajan jäsenkorjausta sekä käsillä parantamista. En oikein tiennyt sen tarkemmin, että mitä siis oli luvassa. Kansanparantajan kanssa samoissa tiloissa toimii myös ekokosmetologi. Heidän yhteinen odotustilansa/myymälänsä oli mielenkiintoinen. Värejä ja kuoseja ei oltu säästelty, joten silmille riitti tutkailtavaa. Huomasin kuitenkin heti, että vaikka tilassa oli paljon tavaraa, niin se oli tode...

Kipeän jalan kuulumiset osa 6

  Olen jo monen monituista kertaa kirjoittanut teille kipeästä jalastani. Ajattelin, että päivittelen sen tilannetta taas teille. Valitettavasti edelleenkään ei ole tapahtunut muutosta parempaan. Päinvastoin jalkani on ollut koko tämän vuoden huonommassa kunnossa kuin ennen Kävin alkuvuodesta jälleen TYKS:n kipupolilla. Ikävä kyllä lääkäri ei tuntunut millään ymmärtävän, että kipeässä jalassani luu on se, joka särkee. Jostain syystä lääkäri oli vakaasti sitä mieltä, että kipu on ihossa/lihaksissa. Lopulta hän antoi minulle puuduttavaa voidetta kotiin, En tosin päässyt ymmärrykseen siitä, että mikä sen pointti oli, sillä voiteen vaikutusaika oli vain n. vartin. Lääkäri määräsi minulle myös kapsaisiini hoidon maaliskuulle.   Kapsaisiini hoidossa kipukohtaan laitetaan todella vahvaa chiliä (kapsaisiinia). Kapsaisiini lamaannuttaa kipukohdasta hermopäätteet noin 2-3 kuukauden ajaksi, jolloin kipuaistimus ei kulkeudu aivoihin. Kapsaisiini on niin voimakasta, että kun sitä laite...