Siirry pääsisältöön

Paimion parantolassa

Olen jo pitkään halunnut päästä käymään Paimion parantolassa, mutta jostain syystä siellä ei ole tullut käytyä. Pari viikkoa sitten kuitenkin vihdoin pääsin käymään siellä. Paimion parantola erityinen paikka minulle siitä syystä, että isovanhempani ovat aikanaan tavanneet siellä.

 


Pääsin Paimion parantolassa opastetulle kierrokselle, joka oli aivan loistava. Oppaamme oli vasta kolmatta päivää töissä, mutta hän muisti kaikki yksityiskohdatkin aivan ilmiömäisesti. Opas kertoi meille parantolan arkkitehtuurista sekä toiminnasta. Paimion parantola rakennettiin siis tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 ja se sijaitsee nimensä mukaisesti Paimiossa. Parantolan on suunnitellut Aino ja Alvar Aalto. Aallot suunnittelivat parantolan niin, että rakennus itsessään toimisi myös parantavana elementtinä ns. ”mediciniseksi instrumentiksi”. Rakennuksen suunnittelussa mm. hygienia on otettu keskeisesti huomioon.

 


Paimion parantola on rakennettu kauniin luonnon keskelle. Ympäröivän luonnon ja puhtaan ilman ajateltiin tekevän potilaille hyvää. Päivittäinen ulkoiluhetki seitsemännen kerroksen yli 100 metrin mittaisella parvekkeella lepotuoleissa oli kaikille potilaille pakollinen. En tosin itsekään laittaisi pahakseni lekottelua upean maiseman edessä parvekkeella päivittäin. Tuberkuloosipotilaat asuivat parantolassa yhden tai kahden hengen huoneissa. Ne oli suunniteltu myös tarkkaan harkiten ja sisälsivät mm. sylkylaarin, josta syljet menivät erilliseen viemäristöön, jotta tauti ei leviäisi vesitse. Parantolan toimiessa työntekijät asuivat parantolan tiloissa ja pihapiirissä olevissa kaksikerroksisissa rivitaloissa.

 


Paimion parantola hoidettiin tuberkuloosipotilaita 1960-luvulle saakka, jonka jälkeen tiloissa aloitti toimintansa Paimion sairaala. Vuonna 2015 sairaalatoiminta lopetettiin parantolan tiloissa. Mannerheimin lastensuojeluliitto vuokrasi puolet tiloista vuonna 2014 ja käytti tiloja vuoteen 2017. Vuonna 2018 Paimion sairaala (Paimion parantola) laitettiin myyntiin. Varteenotettavia tarjouksia ei kuitenkaan tullut ja lopulta perustettiin Paimion parantola-säätiö vuonna 2020.

 

Nykyään parantolan tiloissa järjestetään opastettuja kierroksia. Siellä voi yöpyä, katsoa näyttelyitä, käydä syömässä ravintola Toivossa ja perehtyä parantolan arkkitehtuuriin. Paimion parantolassa järjestetään myös erilaisia tilaisuuksia kuten esim. kesäjuhlat 17.-18.6. 


Tämä postaus oli vain minimaalinen pintaraapaisu Paimion parantolasta. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan parantolassa ja perehtymään sen historiaan ja arkkitehtuuriin.


Muistathan seurata myös blogini instagramtiliä @susannanelamaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todeta, e

Magneettikuvauksia ja masentava puhelu

  Olen aiemminkin kirjoittanut teille kipeästä jalastani mm. seuraavissa postauksissa: Kipeän jalan kuulumiset Huonoja uutisia   ja  Sairaslomalla . Aikaa on siis kulunut reilut vuosi ja neljä kuukautta siitä kun satutin jalkani eikä se ole vieläkään kunnossa. En kerro tässä nyt koko tarinaa uudestaan vaan voit käydä lukemassa nuo aiemmat postaukset, niin saat kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mikä jalkaani vaivaa.   Jalkakipu on siis edelleen jatkunut päivittäin. Pari viikkoa sitten olin sekä jalan, että selän magneettikuvauksessa. Täytyy sanoa, että se oli minulle neljäs kerta magneettikuvauksessa ja myös kamalin. Valitettavasti hoitajat olivat todella tympeitä ja siitä hämmästyneenä unohdin kysyä heiltä muutamia tärkeitä asioita. Lisäksi minulla on todella paha ahtaanpaikankammo, joten voit vain kuvitella miltä tuntui joutua putkeen (jossa magneettikuvat otetaan) pää edellä. Ensin kuvattiin siis selkäni. Kärsin myös kuivasilmäisyydestä enkä älynnyt, että putkessa on voimakas ilma

Kirpparilöytöjä

Rakastan historiaa kaikenlaisia vanhoja tavaroita ja astioita. Tykkään siksi käydä kirpputoreilla. Taannoisella kirpparireissulla tein kolme mahtavaa löytöä, joista ajattelin kertoa sinulle ihana lukijani. Kaksi löydöistäni on Humppilan lasin astioita ja kolmas hieman erilaisempi ”astia”. Löysin ja ostin kirpputorilta kaksi Humppilan lasin Kasvimaalla-sarjan astiaa. Toinen on Kasvimaalla sarjan maljakko. Maljakko on todella paksua lasia ja painaa siksi todella paljon. Maljakko on Pertti Santalahden Humppilan lasille suunnittelema ja sen mitat ovat korkeus 19cm ja leveys 24cm. Maljakko on todella hyväkuntoinen ja ostin sen lähes pilkkahinnalla. Toinen kirpputorilöytöni oli niin ikään Humppilan lasin kasvimaalla-sarjaa oleva kulho. Kulho on on myös Pertti Santalahden suunnittelema kuten maljakkokin. Kulhon korkeus on 12cm ja leveys 37cm. Humppilan lasi valmisti Kasvimaalla-sarjaa vuosina 1978-1985. Sarjaan kuuluu hankkimani maljakon ja kulhon lisäksi myös monia muita astioita sekä