Näin
kevään tullen luonnosta alkaa löytyä monenlaisia syötäviä kasveja. Itselleni
yksi lemppareistani on nokkonen tai kuten edesmennyt mummoni tapasi sanoa,
nutulkainen. Nokkonen on mielestäni Suomen luonnon superfoodia ja mikä parasta,
sitä voi kerätä ilmaiseksi ihan niin paljon kuin haluaa. Tosin kannattaa
katsoa, mistä nokkosia kerää. Esimerkiksi tien varsista ei kannata kerätä eikä
navettojen nurkilta. Jos keräät nokkoset puhtaasta paikasta, niin niitä ei
tarvitse ryöpätä.
Nokkosia kannattaa kerätä varoen, ettei polta itseään. Jos haluaa pelata varman päälle, niin suosittelen käyttämään hanskoja. Tosin nokkonen ei polta, ellei siitä ota kiinni niin, että poltinkarvat taittuvat. Eli jos siis otat nokkosenlehdestä kiinni poltinkarvojen suuntaisesti, niin se ei polta. Parhaimpia kerättäväksi ovat pienet, nuoret nokkoset. Jos nokkosista nappaa vain pätkän latvasta, niin saat siitä monta uutta satoa.
Itse säilön keräämäni nokkoset aina kuivaamalla. Kuivata voi joko kasvikuivurilla, uunissa tai saunassa. Minä suosin saunassa kuivaamista, sillä se on mielestäni vaivattominta. Kerään nokkoset yleensä koriin tai pussiin, jonka jälkeen levitän laudeliinan suojaamaan lauteita. Laudeliinan päälle laitan vielä voipaperia suojaksi ja sen päälle talouspaperia. Lopuksi nokkoset vain levitellään paperien päälle noin 60 asteiseen saunaan 4-5 tunniksi. Itse jätän nokkoset monesti yön yli saunaan kuivumaan.
Laitan
yleensä kuivatut nokkosenlehdet kokonaisina lasipurkkiin ja hienonnan ne vasta
käyttövaiheessa. Mielestäni nokkosta voi käyttää melkein mihin vain. Itse
käytän nokkosta mm. keitoissa, kastikkeissa, leipätaikinassa ja teenä. Nokkonen
on itse asiassa kaikista vihanneskasveistamme ravintopitoisin ja terveellisin.
Nokkonen on mm. kaksi kertaa ravitsevampaa kuin porkkana ja jopa kolme kertaa
ravitsevampaa kuin pinaatti. Nokkosta ei tosin suositella syötäväksi hirveitä
määriä, sillä se sisältää nitraattia eikä sitä myöskään suositella niille,
joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa.
Sen
lisäksi, että nokkonen on meille ihmisille sopiva superfood, niin se sopii myös
ravinteeksi kasvimaalle sekä tuholaistentorjuntaan. Nokkosesta tehty
tuholaiskarkote karkottaa erityisesti lehtikirvat. Oletko sinä ihana lukijani
syönyt nokkosta tai käyttänyt sitä tuholaiskarkotteena? Jos sinulla on jotakin
vinkkejä tai kokemuksia nokkosesta, niin jaan meille kaikille kommenteissa. Nyt
ei siis muuta kuin keräämään nokkoset talteen.
Kommentit
Lähetä kommentti