Siirry pääsisältöön

Seilin saarella



Olin lauantaina käymässä Seilissä työyhteisöni kanssa. Se oli toinen kerta kun olin käymässä kyseisellä saarella. Olin ensimmäistä kertaa Seilissä kaksi vuotta sitten kesällä. Tuolloin kaksi vuotta sitten Seilissä ollessani oli kolmenkymmenen asteen helle ja siellä oli silloin todella paljon ihmisiä. Tällä kerralla puolestaan oli kiva kun syksy on jo alkanut eikä ollut niin tukalan kuuma. Saarella ei myöskään ollut niin paljoa ihmisiä. Oli myös kiva päästä uudelleen opastetulle kierrokselle ja virkistää muistia Seilin historiasta ja nykypäivästä.

Seili sijaitsee Nauvossa ja on osa Paraisten kaupunkia. Turusta on noin Seiliin on noin 30 kilometriä ja sinne pääsee mm. Aurajoen rannasta M/S Norrskär:llä. Matka Turusta Seiliin kestää noin kaksi tuntia. Seilin saarella on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien, joten sillä on hyvin pitkä historia. 1600-luvulla Seiliin perustettiin kuningas Kustaa II Adolfin käskystä leprasairaala. Lepra oli todella pelätty sairaus ja sairastuneet haluttiin eristää omiin oloihinsa. Sairaat elivät kapean salmen erottamassa osassa saarta keskenään. Noihin aikoihin lääketiede ei ollut kovinkaan kehittynyt eikä sairausdiagnooseja tehnyt lääkäri vaan pappi.

1600-luvun loppupuolella Seiliin perustettiin myös mielisairaala eli houruinhuone. 1700-luvulla puolestaan ison vihan aikaan rakennukset rappeutuivat ja potilasmäärät vähenivät. Leprapotilaat vähenivät ja mielisairaidenpotilaiden määrä saarella kasvoi. Viimeinen leprapotilas kuoli saarella 1785. Leprapotilaiden aikaiset rakennukset on tuhottu saarelta aikanaan sairauden pelossa, mutta vuonna 1733 hirsinen kirkko rakennettiin entiselle paikalleen ja tämä kirkko on saarella edelleen. Saarella on myös mm. uusklassinen P.J. Gylichin suunnittelema kivinen sairaalarakennuskokonaisuus sekä monia sairaalassa työskennelleiden työntekijöiden ja heidän perheidensä vanhoja asuintaloja. Lisäksi Seilissä on myös muuta asutusta sekä Turun yliopiston rakennuksia. Mielisairaalatoiminta Seilissä päättyi vuonna 1962.

Nykyään Seilissä on Turun Yliopiston tiloja sekä saaristomeren tutkimuslaitos. Saarella järjestetään lisäksi paljon opastettuja kierroksia. Selissä voi lisäksi majoittua, syödä ravintolassa tai vaikka kierrellä taidenäyttelyssä.

Seilin pitkä historia on monilla tavoin surullinen, mutta myös mielenkiintoinen. En halunnut tässä postauksessani yrittääkään kertoa kaikkea saaresta vaan nostaa esiin muutaman kohdan. Seilin saarella on hyvät kattavat nettisivut joihin kannattaa käydä tutustumassa Visitseili . Seili on myös ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Nykyään Seilissä on mahdollista vierailla ympärivuoden ja sinne on hyvät kulkuyhteydet. Selistä on olemassa myös mielenkiintoista kirjallisuutta sekä esim. Yle areenassa on dokumentti nimeltä Selin naiset . Vaikka seilin ruotsinkielinen nimi Själö tarkoittaa hyljesaarta (nimi tulee vanhasta ruotsinkielen hyljettä tarkoittavasta sanasta säl) niin mielestäni nimen suora käännös nykykielelle, Sielujensaari on paljon puhuttelevampi. Selin saari on tosin upea, tunnet sen sitten millä nimellä hyvänsä.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todeta, e

Magneettikuvauksia ja masentava puhelu

  Olen aiemminkin kirjoittanut teille kipeästä jalastani mm. seuraavissa postauksissa: Kipeän jalan kuulumiset Huonoja uutisia   ja  Sairaslomalla . Aikaa on siis kulunut reilut vuosi ja neljä kuukautta siitä kun satutin jalkani eikä se ole vieläkään kunnossa. En kerro tässä nyt koko tarinaa uudestaan vaan voit käydä lukemassa nuo aiemmat postaukset, niin saat kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mikä jalkaani vaivaa.   Jalkakipu on siis edelleen jatkunut päivittäin. Pari viikkoa sitten olin sekä jalan, että selän magneettikuvauksessa. Täytyy sanoa, että se oli minulle neljäs kerta magneettikuvauksessa ja myös kamalin. Valitettavasti hoitajat olivat todella tympeitä ja siitä hämmästyneenä unohdin kysyä heiltä muutamia tärkeitä asioita. Lisäksi minulla on todella paha ahtaanpaikankammo, joten voit vain kuvitella miltä tuntui joutua putkeen (jossa magneettikuvat otetaan) pää edellä. Ensin kuvattiin siis selkäni. Kärsin myös kuivasilmäisyydestä enkä älynnyt, että putkessa on voimakas ilma

Kirpparilöytöjä

Rakastan historiaa kaikenlaisia vanhoja tavaroita ja astioita. Tykkään siksi käydä kirpputoreilla. Taannoisella kirpparireissulla tein kolme mahtavaa löytöä, joista ajattelin kertoa sinulle ihana lukijani. Kaksi löydöistäni on Humppilan lasin astioita ja kolmas hieman erilaisempi ”astia”. Löysin ja ostin kirpputorilta kaksi Humppilan lasin Kasvimaalla-sarjan astiaa. Toinen on Kasvimaalla sarjan maljakko. Maljakko on todella paksua lasia ja painaa siksi todella paljon. Maljakko on Pertti Santalahden Humppilan lasille suunnittelema ja sen mitat ovat korkeus 19cm ja leveys 24cm. Maljakko on todella hyväkuntoinen ja ostin sen lähes pilkkahinnalla. Toinen kirpputorilöytöni oli niin ikään Humppilan lasin kasvimaalla-sarjaa oleva kulho. Kulho on on myös Pertti Santalahden suunnittelema kuten maljakkokin. Kulhon korkeus on 12cm ja leveys 37cm. Humppilan lasi valmisti Kasvimaalla-sarjaa vuosina 1978-1985. Sarjaan kuuluu hankkimani maljakon ja kulhon lisäksi myös monia muita astioita sekä