Seili sijaitsee Nauvossa ja on osa Paraisten kaupunkia. Turusta on noin Seiliin on noin 30 kilometriä ja sinne pääsee mm. Aurajoen rannasta M/S Norrskär:llä. Matka Turusta Seiliin kestää noin kaksi tuntia. Seilin saarella on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien, joten sillä on hyvin pitkä historia. 1600-luvulla Seiliin perustettiin kuningas Kustaa II Adolfin käskystä leprasairaala. Lepra oli todella pelätty sairaus ja sairastuneet haluttiin eristää omiin oloihinsa. Sairaat elivät kapean salmen erottamassa osassa saarta keskenään. Noihin aikoihin lääketiede ei ollut kovinkaan kehittynyt eikä sairausdiagnooseja tehnyt lääkäri vaan pappi.
1600-luvun loppupuolella Seiliin perustettiin myös mielisairaala eli houruinhuone. 1700-luvulla puolestaan ison vihan aikaan rakennukset rappeutuivat ja potilasmäärät vähenivät. Leprapotilaat vähenivät ja mielisairaidenpotilaiden määrä saarella kasvoi. Viimeinen leprapotilas kuoli saarella 1785. Leprapotilaiden aikaiset rakennukset on tuhottu saarelta aikanaan sairauden pelossa, mutta vuonna 1733 hirsinen kirkko rakennettiin entiselle paikalleen ja tämä kirkko on saarella edelleen. Saarella on myös mm. uusklassinen P.J. Gylichin suunnittelema kivinen sairaalarakennuskokonaisuus sekä monia sairaalassa työskennelleiden työntekijöiden ja heidän perheidensä vanhoja asuintaloja. Lisäksi Seilissä on myös muuta asutusta sekä Turun yliopiston rakennuksia. Mielisairaalatoiminta Seilissä päättyi vuonna 1962.
Nykyään Seilissä on Turun Yliopiston tiloja sekä saaristomeren tutkimuslaitos. Saarella järjestetään lisäksi paljon opastettuja kierroksia. Selissä voi lisäksi majoittua, syödä ravintolassa tai vaikka kierrellä taidenäyttelyssä.
Seilin
pitkä historia on monilla tavoin surullinen, mutta myös mielenkiintoinen. En
halunnut tässä postauksessani yrittääkään kertoa kaikkea saaresta vaan nostaa
esiin muutaman kohdan. Seilin saarella on hyvät kattavat nettisivut joihin
kannattaa käydä tutustumassa Visitseili
. Seili on myös ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Nykyään Seilissä on
mahdollista vierailla ympärivuoden ja sinne on hyvät kulkuyhteydet. Selistä on
olemassa myös mielenkiintoista kirjallisuutta sekä esim. Yle areenassa on
dokumentti nimeltä Selin naiset
. Vaikka seilin ruotsinkielinen nimi Själö tarkoittaa hyljesaarta (nimi tulee
vanhasta ruotsinkielen hyljettä tarkoittavasta sanasta säl) niin mielestäni nimen
suora käännös nykykielelle, Sielujensaari on paljon puhuttelevampi. Selin saari
on tosin upea, tunnet sen sitten millä nimellä hyvänsä.
Kommentit
Lähetä kommentti