Kuten jo edellisessä postauksessani kerroin niin minulla on ollut kova into leipoa viime aikoina. Raskastan sämpylöitä, joten päätin leipoa niitä. Suolistoni ei siedä vehnää eikä oikeastaan ohraakaan, ruista pystyn syömään vähän. Yksi vilja mitä suolistoni sietää hyvin on speltti ja siksi tykkäänkin käyttää aina sitä leivonnassa. Speltti on myös huomattavasti terveellisempi vaihtoehto tutulle valkoiselle vehnälle. Vaikka et kärsisi herkästä suolistosta, niin kannattaa silti joskus kokeilla spelttiä leivonnassa.
Minulla ei tällä
hetkellä ole asunnossani kuin yksi keittokirja (kaikki muut ovat edelleen
vanhempieni varastossa laatikossa Ruotsiin muuton vuoksi), enkä löytänyt siitä
mielestäni reseptiä. Päätin siis etsiä reseptin netistä. Löysinkin mieleiseni
reseptin meillä kotona sivustolta (linkki reseptiin: https://www.meillakotona.fi/reseptit/pehmeat-spelttisampylat
) . Kannattaa muuten muistaa nostattaa sämpylöitä tarpeeksi, jotta niistä tulee ihanan kuohkeat.
Itse tein nimittäin taas sen virheen, että en malttanut odottaa taikinan
kohoamista tarpeeksi. Sämpylöistäni tuli siis hieman lättäniä, mutta se ei
onneksi haittaa makua. Tein myös sämpylöistä kooltaan vähän liian pieniä kun
pelkäsin, että jos ne turpoavat vielä uunissa.
Päätin, että pitää
alkaa leipoa sämpylöitä useammin, jotta niiden teko alkaisi sujua paremmin. Tosiaankin
koosta ja littanuudesta huomasi, että edellisestä leipomiskerrasta on
vierähtänyt liian pitkä aika. Leivontaa ei kuitenkaan kannata ottaa liian
vakavasti. Aina ei kaikki onnistu ja se on ihan ok. Itse olen seuraavaksi
ajatellut leipoa joulupipareita eli siirappipipareita. Haluaisin myös kokeilla
erilaisten makeisten tekoa. Nyt kuitenkin julkaisen tämän postauksen, voitelen
itselleni sämpylän ja nautin sen teen kanssa iltapalaksi, jonka jälkeen onkin
sitten aika käydä unten maille. Makoisaa joulukuuta myös sinulle ihana lukijani.
Kommentit
Lähetä kommentti