Meillä kotona on lähes aina leivottu joulupipareita itsetehdystä taikinasta äidin vanhalla reseptillä. Itselläni on myös ollut tapana tehdä niin omassa kodissanikin. Tänä vuonna ehdotin pitkästä aikaa äidilleni, että jos tehtäisiin pipareita yhdessä. Äitinikin innostui asiasta, joten sovimme, että seuraavalla kerralla kun menen käymään heillä niin teemme pipareita yhdessä.
Vietin edellisviikonlopun vanhempieni luona. Lauantaina teimme äidin kanssa taikinan yhdessä. Säädimme hieman, sillä sanoin, että haluan ottaa leipomisesta kuvia tähän blogiini. Kuuntelimme myös samalla joululauluja sekä höpöttelimme niitä näitä. Veikkaan, että kun siinä touhusimme yhdessä taikinan kimpussa, niin siitä jäi ehkä uupumaan jotain, taikka sitten jotain meni liikaa. Taikinasta tuli nimittäin omituista.
Seuraavana päivänä
kun otimme taikinan jääkaapista ja aloimme tehdä pipareita, niin huomasimme
hyvin nopeasti, että jotain oli pielessä. Taikina oli todella tarttuvaista,
eikä sen kuulunut olla sellaista. Toivoimme kuitenkin, että pipareista tulisi
silti hyviä. Lisäsimme myös kaulitessa hieman lisää jauhoja, jotta taikinaa
olisi helpompi työstää ja toivoimme, että lopputolos olisi kaikesta huolimatta hyvä. Toisin kuitenkin kävi...
Ensimmäisen pellillisen päästyä uuniin ja oltua siellä hetken, emme oikein tienneet itkeäkkö vai nauraa. Piparit kohosivat aluksi uunissa ihan hulluna. Sen jälkeen ne alkoivat lässähtää ja levitä. Lopputulos oli siis se, että pipareista tuli aivan kammottavia epämääräisiä lätysköitä, joiden muodosta ei oikein saanut mitään selvää. Piparit eivät myöskään kovettuneet täysin. Karmeasta ulkonäöstä huolimatta maku on onneksi ihan hyvä.
Piparien leipominen meni siis aivan pipariksi. Onneksi otimme asian huumorilla ja vain nauroimme katketaksemme piparien ulkonäköä. Fiksuina naisina keksimme myös, että koska piparit eivät ole mitään kahvipöydän kaunistuksia niin ne sopivat mahtavasti juustokakun pohjamateriaaliksi. Äitini oli joka tapauksessa ajatellut tehdä jouluksi jonkin juustokakun niin nyt ”pilalle” menneet piparit pääsevät hyötykäyttöön kakunpohjaksi. Aina kannattaa nähdä kaikissa asioissa niiden positiiviset puolet, kuten mekin teimme piparien suhteen. Vaikka harmittaa, etteivät piparit onnistuneet niin niistä jäi ainakin hauska muisto, jota muistella jatkossakin. Joskus kaikki vaan menee pipariksi, mutta ei se ole niin vakavaa =D .
Tässä vielä resepti joulupipareihin:
Äidin omat joulupiparit
2dl siirappia
2dl sokeria
4tl kanelia
2tl inkivääriä
2tl neilikkaa
250g margariinia
2 munaa
n. 9 ½dl venhäjauhoja tai spelttijauhoja
2tl soodaa
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää margariini. Sekoita ja anna jäähtyä. Lisää munat ja jauhot, joihin sooda on sekoitettu.
Anna kovettua seuraavaan päivään.
Paista 225 asteessa noin 8-10min.
Kommentit
Lähetä kommentti