Siirry pääsisältöön

10 mielestäni omituista asiaa Ruotsista/ruotsalaisista

Täällä Ruotsissa asuessani vastaani on tullut monia asioita, joita olen ihmetellyt. Ajattelin tässä listata teille kymmen asiaa Ruotsista/ruotsalaisista, jotka ovat ihmetyttäneet minua.

1. Jouluvalot toukokuussa – Täällä on siis edelleen tosi monilla jouluvalot parvekkeilla ja ne palavat iltaisin. Minusta tämä on hyvin outoa, koska joulu meni jo ajat sitten.

2. Kävelijöiden on AINA päästävä ohi oikealta – Olen huomannut, että jos ruotsalainen kävelee vastaan pyörätiellä niin hän ei väistä, mutta hänen on päästävä AINA kulkemaan ohi oikealta puolelta. Tämä on toisinaan aivan naurettavaa. Muutamia kertoja kun olen kävellyt aivan pyörätien oikeaa reunaa (koska olen ollut taittumassa siitä pois) niin olen saanut pahoja mulkaisuja ja jopa solvauksia, koska ohitseni ei ole päässyt oikealta puoleltani.Tätä en vain ymmärrä.

3. Koskaan ei haluta myöntää jos ei osaa tai tiedä jotain – ruotsalainen ei koskaan halua vaikuttaa tietämättömältä tai osaamattomalta. Tämä näyttäytyy toisinaan jopa siten, että ruotsalainen käyttäytyy ennemmin töykeästi kuin paljastaa tietämättömyytensä. Toisaalta kun sain tietää tämän aloin ymmärtää ruotsalaisia paremmin.

4. Kaikki haluavat pukeutua samalla tavalla – Täällä tuntuu, että kaikki pukeutuvat todella neutraaleihin väreihin ja todella samalla tyylillä. On hyvin harvinaista, että täällä näkee kellään päällä mitään kirkkaan väristä tai valtavirrasta poikkeavaa.

5. Ei haluta noudattaa sääntöjä – Tämän olen huomannut varsinkin koronaan liittyvissä asioissa.

6. Passi ei käy henkilötodistuksena juurikaan missään – Ilman ruotsalaista ID-korttia/tunnusta (joka on täällä se kaikkein ”pyhin”) en saanut esimerkiksi avattua pankkitiliä, pystynyt liittymään kauppojen kanta-asiakkaaksi, käyttämään tiettyjä appeja yms. Vitsailin työkavreillenikin alussa, että täällä ei taida saada käydä edes vessassa ilman ID-tunnusta =D . Elämä täällä helpottuu kummasti kun saa ID-kortin/tunnuksen.

7. Asioiden hoito on toooodella hidasta – minulla esimerkiksi kesti yli 4kk saada ID-kortti/tunnus. Kun tilasin sohvan, minkä toimitusaika oli 6-8viikkoa, niin siihen meni viisi kuukautta. Pankkitilin avaamiseen meni reilut puoli vuotta. Täällä kannattaa siis varautua siihen, että asiat hoituvat hitaasti. Myös posti kulkee täältä hitaasti Suomeen (toisinaan korttikin saattaa matkustaa täältä suomeen yli viikon).

8. Melkein kaikkea saa makkaran muodossa - täällä myydään kaupoissa ”makkarana” (vähän niin kuin lauantaimakkarapötkössä) mm. hilloa, keittoa ja puuroa. Tämä hämmästyttää minua edelleen kauppareissuilla.

9. Verhoja ei useinkaan käytetä – täällä harvoissa ikkunoissa näkee verhoja. Näen omasta asunnostani varmaankin yli 50 muuhun asuntoon, mutta eipä monissakaan ole verhoja. Myös sälekaihtimet pidetään usein auki tai jopa ylhäällä jolloin koko asunto on kuin näyteikkuna.

10. Pannukakkuja/lettuja myydään pakastealtaissa – täällä on siis pakastealtaissa myynnissä monenlaisia pannukakkuja ja lettuja. En ole Suomessa koskaan törmännyt sellaisiin, enkä osaa itse kuvitella ostavani niitä pakastettuina.

Tässä oli nyt siis kymmenen minun ihmetykseni aihetta täältä Ruotsista. Osa näistä oli toki yleistyksiä, enkä missään nimessä halua pahoittaa niillä kenenkään mieltä. Ajattelin vain, että teistäkin saattaisi olla mielenkiintoista tietään näistä hieman erikoista asioista täällä. Olisi kiva tietää yllättikö näistä joku teidät? Täällä on myös monia muita asioita, jotka ihmetyttävät minua, joten saatan ehkä joskus tehdä uuden tällaisen listauksen.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mandy Skin päivitys - toimiiko se oikeasti?

  Kerroin teille helmikuun alussa tilaamasta Mandy Skin IPL-karvanpoistolaitteesta. Olen käyttänyt laitetta siitä asti ja nyt ajattelin kertoa miten se on toiminut. Tämä postaus ei ole Mandy Skinin sponsoroima vaan oma aito mielipiteeni kyseisestä laitteesta. Täytyy myöntää, että vaikka olin toiveikas laitteen suhteen, olin myös hyvin skeptinen. Aloin käyttää laitetta kerran viikossa helmikuun alkupuolella. Mandy Skinin käyttö ei ole mitenkään kivuliasta tai vaikeaa. Tein niin, että sheivasin ensin halutut kohdat ja käsittelin alueet sen jälkeen Mandy Skinillä ja lopuksi laitoin kosteusvoidetta. Ensimmäiset neljä viikkoa käsittelin halutut alueet kolmostasolla ja sen jälkeen siirryin voimakkaimpaan eli viitostasoon. Noin neljän viikon kohdalla aloin huomata varsinkin kainaloissa, että karvan kasvu oli vähentynyt jo huomattavasti. Olin todella yllättynyt, että tuloksia alkoi näkyä niin nopeasti. Kuuden viikon kohdalla tuloksia alkoi näkyä hyvin jo muuallakin. Voin siis todeta, e

Magneettikuvauksia ja masentava puhelu

  Olen aiemminkin kirjoittanut teille kipeästä jalastani mm. seuraavissa postauksissa: Kipeän jalan kuulumiset Huonoja uutisia   ja  Sairaslomalla . Aikaa on siis kulunut reilut vuosi ja neljä kuukautta siitä kun satutin jalkani eikä se ole vieläkään kunnossa. En kerro tässä nyt koko tarinaa uudestaan vaan voit käydä lukemassa nuo aiemmat postaukset, niin saat kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mikä jalkaani vaivaa.   Jalkakipu on siis edelleen jatkunut päivittäin. Pari viikkoa sitten olin sekä jalan, että selän magneettikuvauksessa. Täytyy sanoa, että se oli minulle neljäs kerta magneettikuvauksessa ja myös kamalin. Valitettavasti hoitajat olivat todella tympeitä ja siitä hämmästyneenä unohdin kysyä heiltä muutamia tärkeitä asioita. Lisäksi minulla on todella paha ahtaanpaikankammo, joten voit vain kuvitella miltä tuntui joutua putkeen (jossa magneettikuvat otetaan) pää edellä. Ensin kuvattiin siis selkäni. Kärsin myös kuivasilmäisyydestä enkä älynnyt, että putkessa on voimakas ilma

Kirpparilöytöjä

Rakastan historiaa kaikenlaisia vanhoja tavaroita ja astioita. Tykkään siksi käydä kirpputoreilla. Taannoisella kirpparireissulla tein kolme mahtavaa löytöä, joista ajattelin kertoa sinulle ihana lukijani. Kaksi löydöistäni on Humppilan lasin astioita ja kolmas hieman erilaisempi ”astia”. Löysin ja ostin kirpputorilta kaksi Humppilan lasin Kasvimaalla-sarjan astiaa. Toinen on Kasvimaalla sarjan maljakko. Maljakko on todella paksua lasia ja painaa siksi todella paljon. Maljakko on Pertti Santalahden Humppilan lasille suunnittelema ja sen mitat ovat korkeus 19cm ja leveys 24cm. Maljakko on todella hyväkuntoinen ja ostin sen lähes pilkkahinnalla. Toinen kirpputorilöytöni oli niin ikään Humppilan lasin kasvimaalla-sarjaa oleva kulho. Kulho on on myös Pertti Santalahden suunnittelema kuten maljakkokin. Kulhon korkeus on 12cm ja leveys 37cm. Humppilan lasi valmisti Kasvimaalla-sarjaa vuosina 1978-1985. Sarjaan kuuluu hankkimani maljakon ja kulhon lisäksi myös monia muita astioita sekä