Hieman ennen pääsiäistä aloin kysellä työkavereiltani, että myydäänkö Ruotsissa pashaa? Olin todella yllättynyt kun he katsoivat minua hölmistyneinä ja kysyivät, että mitä se on? Kerroin heille, että pasha on perinteinen pääsiäisherkku, jota syödään Suomessa paljon.Pasha on lähtöisin itäslaavilaisesta ja ortodoksisesta pääsiäisperinteestä ja sen nimi tarkoittaa venäjksi pääsiäistä. Täällä Ruotsissa ei pashaa syödä laisinkaan ja edes harva ruotsinsuomalainen tietää mitä se on. Lupasinkin siis tehdä työkavereille pashaa maistettavaksi.
Meillä kotona pasha on aina ollut osa pääsiäisperinnettä. Se on aikamoinen kaloripommi, mutta ah niiiin hyvää. Onneksi pääsiäinen on vain kerran vuodessa niin silloin saa kyllä hyvällä omalla tunnolla herkutella. Pashan valmistus on hyvin yksinkertaista ja reseptiä voi varioida oman makunsa mukaan. Perusreseptiin voi lisätä rusinoita, mantelirouhetta tai sukatteja tuomaan lisämakua. Pasha kuuluisi tehdä kartion malliseen muottiin, mutta jos sellaista ei ole niin sen voi tehdä vaikka siivilään kuten minä nyt tein.
Itse tein nyt pashan ihan pelkällä perusohjeella. Ainut mitä muutin oli se, että käytin maustamattoman rahkan sijaan vaniljarahkaa. Olin iloisesti yllättynyt kun löysin Valion vaniljarahkaa lähikaupasta (maustamatonta siellä ei ollut myynnissä) ja siksi päätin käyttää sitä. Täytyy myöntää, että vaniljarahka sopi pashaan loistavasti. Suosittelenkin siis kokeilemaan sitä. Työkaverinikin pitivät pashasta vaikkakin totesivat sen olevan todella makeaa. Jos et itse ole vielä maistanut pashaa niin kannustan ehdottomasti maistamaan.
Kommentit
Lähetä kommentti